Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 6/8/ 2013



ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
6/8/ 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι και –σσες,

Τα μεγάλα λόγια που ειπώθηκαν από κάποιους μετά την τελευταία συνάντηση με τον Υπ. Άμυνας στις 18/7 για κάποιο φως στην υπόθεση του Ναυπηγείου εντός των τότε ημερών, έχουν αποδειχθεί για άλλη μια φορά «φούσκες». Ίσως να ήταν αυτό που γνώριζαν αλλά δεν μπορούσαν σύμφωνα με τα λεγόμενα τους να το ανακοινώσουν στους εργαζόμενους. Τώρα λένε ότι από την πλευρά της Κυβέρνησης οι όποιες εξελίξεις θα υπάρξουν μετά το τέλος Αυγούστου…(οι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου έχουμε χορτάσει από λόγια).


Στην συγκεκριμένη συνάντηση ζητήθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση για ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, στην οποία και ο Υπουργός δεν ήταν αρνητικός. Τελικά από την έκτακτη αυτή ενίσχυση εξαιρέθηκαν ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ για άλλη μια φορά οι συνάδελφοι του Τροχαίου Υλικού καθώς και οι συνάδελφοι που βρίσκονται υπό συνταξιοδότηση αλλά η εταιρία τους κρατά όμηρους. ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΤΑΛΗΞΑΜΕ  ΣΤΟΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ (για ποιες συντονισμένες ενέργειες μας μιλάνε;). Ο διαχωρισμός αυτός μονό τυχαίος δεν είναι. Αρχικά διαχώρισαν τους εργαζόμενους του Τροχαίου Υλικού, μετά προστέθηκαν οι συνάδελφοι υπό συνταξιοδότηση, το ερώτημα είναι ποιοι ακολουθούν;

Στην ανακοίνωση της η πλειοψηφία κάνει λόγο ότι τα χρήματα δόθηκαν για την συντήρηση και την φύλαξη των Υποβρυχίων. Σε ένα ουσιαστικά κλειστό Ναυπηγείο (Ο Σάφα το έχει κλείσει) με τους εργαζόμενους του στο δρόμο και στην εξαθλίωση εδώ και 17 μήνες, για ποια συντήρηση και ποια φύλαξη μας μιλάνε, και μάλιστα μέσω επιδομάτων; Είμαστε ή δεν είμαστε σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας την δουλειά μας;
Οι εργαζόμενοι δεν είναι ζητιάνοι όσο και αν κάποιοι επιδιώκουν να μας μετατρέψουν. ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΗ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ - ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ.
Ενώ οι εργαζόμενοι είμαστε σε απεργίες όλους αυτούς τους μήνες, το ότι έχει εκχωρηθεί εδώ και καιρό ο έλεγχος των Υποβρυχίων στο Ναυτικό είναι κάτι που έχει επισημανθεί από εμάς. Η πλειοψηφία απλός σήμερα το επιβεβαιώνει.  

Έχουμε απέναντι μας έναν ιδιώτη, που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το ζεστό κρατικό χρήμα που διεκδικεί να πάρει. Έχουμε μια Κυβέρνηση, που σε πλήρη ταύτιση με της προσταγές της ΕΕ αντί για λύση προοπτικής για το Ναυπηγείο και συνολικά την Ναυπηγική Βιομηχανία, ενδιαφέρεται μόνο για την παραλαβή των  υποβρυχίων. Το μέλλον του Ναυπηγείου και των Εργαζομένων το έχουν ήδη αποφασίσει. Στο όνομα της παράδοσης των υποβρυχίων φαίνεται ότι θα υλοποιήσουν και το σχεδιασμό τους.
Αν η Κυβέρνηση επιθυμεί την παραλαβή των υποβρυχίων, εμείς ως εργαζόμενοι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει μονό μέσα από την διασφάλιση βιώσιμης και με προοπτική για το Ναυπηγείο και ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους, λύση.

 Ο Εργοδοτικός και Κυβερνητικός συνδικαλισμός (ΠΑΣΚΕ & ΔΑΚΕ)  από κοντά παίζει το δικό του ρόλο (όπως άλλωστε όλο αυτό το διάστημα.)

Εκτός όλων των άλλων που έχουν κάνει όλο αυτό το διάστημα των τόσων μηνών:

  • Είναι τυχαίο ότι μετά την τελευταία συνάντηση με τον Υπ. Άμυνας μετέτρεψαν την προγραμματισμένη συνέλευση σε ενημέρωση και ουσιαστικά σε φιάσκο;
  • Είναι τυχαίο ότι προκλητικά έκλεισαν τα μικρόφωνα μη δίνοντας τον λόγο σε μέλη του Δ.Σ. αλλά ούτε και σε εργαζόμενους;
  • Είναι τυχαίο ότι αρνήθηκαν τις κινητοποιήσεις που προτείναμε και ουσιαστικά είπαν τους ζυγούς λύσατε…;

Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ είπε μια μεγάλη αλήθεια, «εμείς σας μεταφέρουμε ότι μας λένε, αν μας κοροϊδεύουν τότε και εμείς σας κοροϊδεύουμε». Ομολόγησε ουσιαστικά το ρόλο τους, ταχυδρόμοι αν όχι φερέφωνα της Κυβέρνησης και της Εργοδοσίας είναι και πλέον δεν το κρύβουν. Όσο για το ότι δεν έχουμε πρόταση ως εργαζόμενοι που ειπώθηκε από τον ίδιο, τον καλούμε να μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.

ΜΟΝΟ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ
ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ.


ΤΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΗΝΗ

·         ΝΑ ΔΙΩΞΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΣΑΦΑ / ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ NOMOY 3885
·         ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΟΥ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (και το Τροχαίο Υλικό)
·         ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΛΕΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΕΟΝ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΤΡΟΠΟ
·  ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΤΕΜΑΧΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟΥ
·  ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
·  ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
·  ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Απορρίπτουμε την παρουσία κάθε ΙΔΙΩΤΗ (Οι Ιδιωτικοποιήσεις όλα αυτά τα χρόνια μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα).
                                     
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ που θα σχεδιάζει, θα οργανώνει και θα υλοποιεί την παραγωγική διαδικασία με βάση  τις τεράστιες ανάγκες της χώρας στην ακτοπλοΐα, την άμυνα, τις μεταφορές.


                                                   ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ       

Ε.Ε.Ν.Σ.



ΥΓ1.  Στις 17/9 στον Άρειο Πάγο συζητιέται η υπόθεση των συναδέλφων του Τροχαίου Υλικού. Είναι γνωστό ότι έως τις 16/8 το σωματείο μέσω των δικηγορών του μπορεί να καταθέτει  πρόσθετους λόγους αναίρεσης. Μέχρι σήμερα στους πρόσθετους λόγους που έχει καταθέσει στις 26/7/2013 δεν γίνεται καμία αναφορά στην κερδισμένη απόφαση των 90 συναδέλφων μας στο Εφετείο (3263/2013), κάτι που είναι κοινά αντιληπτό ότι θα ισχυροποιούσε σε μεγάλο βαθμό την θέση των εργαζομένων. Άλλωστε σε ανακοίνωση της ίδιας της πλειοψηφίας της Τρίαινας, στις 13/6, η εν λόγο εφετειακή απόφαση χαρακτηρίζεται ως η μόνη ελπίδα για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους. Καλούμε την πλειοψηφία της Τρίαινας αλλά και όλα τα μέλη του Δ.Σ να πάρουν θέση. Μια μη υποβολή ενός τέτοιου στοιχείου στους πρόσθετους λόγους αναίρεσης θα αποτελεί ΒΑΡΥΤΑΤΗ ΑΜΕΛΕΙΑ. (Μια πιθανή κατάθεση της εφετειακής αυτής απόφασης μόνο με τις προτάσεις, και όχι και με τους πρόσθετους λόγους αναίρεσης,  ουσιαστικά δεν θα βοηθήσει σε τίποτα την συγκεκριμένη υπόθεση).

ΥΓ2. Η πλειοψηφία έρχεται σήμερα και ούτε λίγο ούτε πολύ καλεί τους εργαζόμενους  από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που έλαβαν να καταβάλουν τις συνδρομές προς το σωματείο. Μάλλον δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, που και η ίδια έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους. Τα χρήματα που ζητά είναι αναγκαία για την επιβίωση των εργαζομένων και γι αυτό απαιτήθηκαν από την Κυβέρνηση.
Οι συνδρομές προς τα σωματεία είναι απαραίτητες για την λειτουργία  τους και τα μέλη πρέπει να τις καταβάλουν, όμως στην περίπτωση του Ναυπηγείου  αυτές μπορούν να καταβληθούν από τους εργαζόμενους όταν η εργοδοσία καταβάλει τα δεδουλευμένα όλων αυτών των μηνών που άλλωστε είναι και αίτημα όλων.